دولت واقعیت دردناک کار کودکان در ایران را نادیده گرفته و سرپوش می گذارد
12 ژوئن – ۲۲ خرداد – مصادف با روز جهانی مبارزه با کار کودکان است و به عنوان یک کاتالیزور برای جنبش جهانی رو به رشد برای مبارزه با کار کودکان در سراسر جهان عمل می کند. سازمان ملل متحد موضوع سال 2023 را «عدالت اجتماعی برای همه. به کار کودکان پایان دهید!» مشخص کرده است.
به گفته سازمان ملل، اگر به علل ریشه ای رسیدگی شود و اگر اراده و عزم در کار باشد، می توان کار کودکان را از بین برد. اما در ایران اینطور نیست.
اگرچه معضل کار کودکان در ایران یکی از جدی ترین آسیب های اجتماعی کشور است، اما رژیم ایران ابعاد معضل کار کودکان در ایران را انکار می کند، اقدام موثری انجام نمی دهد و بودجه کافی برای مقابله با این مشکل اختصاص نمی دهد. در این روز نگاهی داریم به کار کودکان در ایران و وضعیت کودکان کار.
کودکان کار در ایران در خیابان ها، کارگاه های زیرزمینی، کوره های آجرپزی، کارخانه ها، مزارع و غیره کار می کنند. منابع مختلف و مقامات دولتی در ایران اذعان کرده اند که علت اصلی کار کودکان در ایران فقر است.
یک مطالعه نشان داد که اکثر کودکان کار از خانوادههای فقیر هستند و برای کمک به امرار معاش خانوادهشان کار میکنند.(خبرگزاری رسمی ایرنا، ۱۰ أذر ۱۴۰۱)
اگرچه آمار دقیقی از تعداد کودکان خیابانی و کودکان کار در ایران وجود ندارد، اما آمار پراکنده و یافته های برخی مطالعات اولیه نشان می دهد که این پدیده به ویژه در کلانشهرها رو به افزایش است. (خبرگزاری حکومتی ایسنا، ۲۳ آبان ۱۴۰۱)
محمدرضا حیدرهایی، سرپرست دفتر امور آسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی، روز ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲ به خبرگزاری ایرنا گفت: «عمده ترین علت حضور کودکان در خیابان، فقر است.»
رضا جعفری، رییس اورژانس اجتماعی و مدیر کل دفتر امور اسیب دیدگان اجتماعی سازمان بهزیستی: «بررسیها نشان میدهد اولین عاملی که باعث گرایش کودکان کار به خیابان میشود این است که آنها دچار فقر معیشتی هستند و این کودکان به نوعی منبع کسب درآمد خانواده محسوب میشوند.» (خبرگزاری حکومتی ایسنا، ۲۲ خرداد ۱۳۹۷)
در پی گزارش مرکز پژوهش های مجلس درباره تشدید فقر در کشور در یک دهه گذشته، در اثر تورم ۶۹درصدی، ۱۱ میلیون نفر به جمعیت زیر خط فقر در کشور اضافه شده اند. سایت اکوایران روز ۴خرداد ۱۴۰۲ گزارش داد «یک سوم جمعیت زیر خط فقر قرار دارند» و طبقه متوسط هم فاصله چندانی با فقیر شدن ندارد. اکوایران گزارش داد آمارهای مرکز پژوهش مجلس خط فقر برای یک خانواده چهار نفره در شهریورماه ۱۴۰۱ را ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان ذکر کرده است.
رژیم ملایان می گوید اکثر کودکان کار اتباع ایران نیستند
مقامات ایرانی با بیان اینکه بیش از 80 درصد کودکان کار در ایران، اتباع ایرانی نیستند، سعی می کنند از وخامت این وضعیت بکاهند.
سوده نجفی، عضو شورای شهر تهران گفت: «هشتاد درصد آنها اتباع خارجی هستند.» (خبرگزاری قضائیه رژیم میزان – ۲۱ خرداد ۱۴۰۲)
محمدرضا حیدرهایی به ایرنا گفت «طبق برآوردها ۸۳ درصد کودکان خیابان از اتباع هستند که بین آنها فراوانی افغانستانیها بیشتر است و بیش از ۶۰ درصد از آنها اتباع غیرمجاز هستند.» (خبرگزاری رسمی ایرنا، ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۲)
شگفت آور است که در حالی که آمار دقیقی از تعداد کودکان کار در ایران وجود ندارد و همه کودکان خیابانی توسط سازمان های دولتی شناسایی نشده اند، چگونه این مقامات می توانند درصدهایی را به دست آورند!
با این حال، بررسی های انجام شده توسط سازمان های غیردولتی نشان می دهد که 65 درصد کودکان کار ایرانی هستند که شامل کرد، بلوچ، ترک، پشتو و عرب می شود. 18 درصد کودکان کار بلوچ هستند. تنها 35 درصد کودکان کشورهای همسایه یا خانواده های مهاجر هستند. (سایت حکومتی دلگرم دات کام)
شرایط دختربچه هایی که کودک کار هستند
یک مطالعه نشان می دهد که دستمزد دخترها در مقابل کار یکسان پایینتر از پسران است و برخی از دختربچهها حتی از میزان دستمزد خود نیز مطلع نیستند و این دستمزد توسط سرپرستانشان دریافت میشود. دختران کار همچنین آزار جنسی از جانب کارفرمایان خود را تجربه می کنند.
یک مطالعه دیگر حاکی است که در میان کودکان کار که در خیابان کار میکنند تفاوتهایی میان دختر بچهها و پسر بچه ها وجود دارد. دخترها بیش از پسرها در خیابان مریض شدهاند (۳۲.۴% در مقابل ۲۱.۵%)، تصادف کردهاند (۴۹.۳% در مقابل ۲۹.۲%) و سابقه آزار جنسی (۱۲.۷% در مقابل ۲.۷۵) و کتک خوردن و اهانت از طرف مردم (۲۶.۸% در مقابل ۱۱.۸%) را گزارش کردهاند. (خبرگزاری رسمی ایرنا، ۱۰ آذر ۱۴۰۱)
سیستم های بهزیستی برای مقابله با مشکل بودجه کافی دریافت نمی کنند
حبیبالله مسعودی فرید، معاون اسبق امور اجتماعی سازمان بهزیستی طی سالهای ۱۳۹۳ تا ۱۴۰۰، گفت که یکی از چالشهای سازمان بهزیستی تخصیص ناکافی منابع است. «تخصیص صد درصد منابعی که قرار بوده در این حوزه پرداخته شود بسیار مهم است و طبق قانون باید تخصیص منابع صد در صدی باشد. از سوی دیگر وقتی وارد موضوع کودک کار و خیابان میشویم میبینیم موضوع تنها کودک خیابانی نیست بلکه خانواده او نیاز به کمک دارد و برای رفع این مشکلات نیازمند منابع هستیم، اما منابعی که در اختیار قرار میگیرد بسیار کم است.» (خبرگزاری حکومتی ایسنا، ۲۳ آبان ۱۴۰۱)
تهدید و آزار فعالان حقوق کودکان
دولت نه تنها با مشکل کار کودکان در ایران برخورد نمی کند، بلکه سازمان های غیردولتی و فعالان حقوق کودکان را که برای کمک به این کودکان تلاش می کنند، تحت فشار و آزار قرار می دهد. وزارت کشور مجوز سازمانهای غیردولتی را که برای کودکان کار میکنند تمدید نمیکند. از سوی دیگر شهرداری به سازمان های مردم نهاد بدون مجوز اجازه فعالیت نمی دهد.
فعالان حقوق کودک شرایط کودکان کار را از نزدیک می بینند. وقتی وضعیت را به دستگاه های رسمی متولی گزارش می دهند، هیچ اقدامی نمی بینند. سپس اگر برای جلب توجه و واکنش با مطبوعات با مطبوعات مصاحبه کنند، دستگیر و متهم به اقدام علیه امنیت ملی می شوند.