وقتی از حقوق زنان حرف می زنیم دقیقاً از چه چیزی حرف می زنیم؟ این سوال همواره یکی از دغدغه های اساسی فعالان حقوق زنان در جهت تبدیل این مسئله به صورت مطالبه ای عمومی بوده است. عینیت بخشی و ترسیم وضعیتی واقعی از زنان در جوامعی که با وجود نابرابری ها و ظلم های بسیار، تلاش در راستای احقاق حقوق آن ها حتی جزو مطالبات دست چندم نیز قرار ندارد، از مهم ترین اهداف کتاب “زنان در جهان و ایران” قلمداد می شود. به علاوه، این کتاب با بیان همه جانبه ی مولفه های متعدد موثر در وضعیت زنان دریچه جدیدی در این زمینه به روی مخاطبان می گشاید.
در بخش اول علاوه بر معرفی کشورهای امضا کننده کنوانسیون محو تمام اشکال تبعیض آمیز علیه زنان، به بررسی طول عمر زنان در کشورهای مختلف و هم چنین معرفی روش های گوناگون اعمال محدودیت بر زنان از جمله حجاب اجباری و ممنوعیت رانندگی در کشورهای مختلف می پردازد.
بخش دوم وضعیت خانواده ها از نظر کمی و کیفی بررسی است و هم چنین میزان خانواده های همجنسگرا در آمریکا، علاوه بر آن در مورد سن ازدواج، طلاق، میزان خشونت خانگی و قتل زنان نیز آمار جالب توجهی ارائه شده است.
بخش سوم را شاید بتوان مهم ترین بخش در زمینه حقوق زنان نامید؛ بحث تعداد فرزندان، روش های جلوگیری از بارداری و امکانات مورد نیاز آن، سقط جنین و جایگاه قانونی آن در کشورهای مختلف، مرگ و میر مادران به دلیل کمبود امکانات بهداشتی درمانی به هنگام زایمان و نیز اولویت داشتن فرزند پسر از آن جمله اند.
مالکیت بدن یکی دیگر از بحث های چالش برانگیز حقوق زنان است که در بخش چهارم به آن پرداخته شده است. گستردگی سرطان سینه، گسترش بیماری ایدز، تاریخچه مشارکت زنان در رویدادهای بزرگ ورزشی از جمله المپیک و سهم تیم های ملی کشورهای جهان از زنان، بررسی تاثیر جراحی های زیبایی و میزان مصرف لوازم آرایشی زنان در کشورهای گوناگون، رواج ختنه زنان در جهان و نسبت آن با دین و سنت در جوامع گوناگون و هم چنین تجارت جهانی سکس و آمار تجاوز که زنان بزرگ ترین قربانیان آن هستند.
در بخش پنجم به بررسی وضعیت حضور و تاثیر زنان در اقتصاد خانواده و جامعه پرداخته شده است. برخورداری از حقوق برابر، کیفیت محل های کار، فرصت های برابر شغلی و درآمدی و میزان مهاجرت زنان در پی کسب بازارهای جدید شغلی در جهان از جمله موضوعات این بخش هستند. از جمله مولفه های غیر مستقیم موثر بر حقوق زنان می توان به ضریب نفوذ سیستم های تخلیه فاضلاب و آب لوله کشی در جوامع مختلف اشاره کرد. به عنوان مثال احتمال کم تری وجود دارد که دختران پس از سن بلوغ به مدارسی بروند که از تاسیسات تخلیه فاضلاب کافی برخوردار نیستند، و یا در کشورهایی که امکان آب لوله کشی ندارند مسئولیت حمل و جمع آوری آب روزانه خانوار بر عهده زنان و دختران است و این امر وقت آن ها را برای پرداختن به امور دیگر می گیرد. در نتیجه میزان حضور دختران در مدرسه به شدت تابعی از فاصله آن تا منابع آبی است.
بخش ششم به بررسی برخورداری یا عدم برخورداری زنان از امکانات گوناگون اجتماعی و رفاهی می پردازد. علاوه بر این موضوع، به بررسی مولفه هایی هم چون امکان تحصیل از سطوح ابتدایی و عالی، میزان دسترسی زنان به اینترنت به عنوان عاملی قدرتمند در تغییرات اجتماعی، مالکیت زنان بر اموال خود و میزان گسترش فقر در میان زنان می پردازد.
حضور زنان در مناصب قدرت، حق رای، حضور در ارتش،و نیز معرفی اجمالی جنبش های حقوق زنان و دستاوردهای آنان در بخش هفتم اشاره شده است.
بخش هشتم نیز به صورت آماری اطلاعات جالب و درخور توجهی در مقام مقایسه کشورهای مختلف ارائه می دهد.
اما شاید بتوان نقطه عطف این کتاب را در بخش انتهایی آن جستجو کرد. دکتر سعید مدنی به عنوان یک آسیب شناس اجتماعی در بخش نهم با تمرکز بر ایران و در نظر گرفتن شرایط و شاخصه های بومی بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده از سوی منابع رسمی، مطابق سر فصل های بخش اصلی به بررسی وضعیت زنان در ایران پرداخته است.