۱۴۰۴ تیر ۲۰, جمعه

کمیته نوبل؛ حکومت ایران محمدی را تهدید به “حذف فیزیکی” کرد

 

کمیته نوبل نسبت به تهدیدهای جدی علیه نرگس محمدی، برنده صلح نوبل عمیقاً ابراز نگرانی کرده است. ماموران حکومت ایران او را به “حذف فیزیکی” تهدید کرده‌اند. محمدی در جنگ ۱۲ روزه خواهان کناره‌گیری هیات حاکمه جمهوری اسلامی شد.نرگس محمدی، فعال حقوق بشر و برنده جایزه صلح نوبل، در یک تماس تلفنی فوری با یورگن واتنه فریدنس، رئیس کمیته نوبل نروژ گفته است که از سوی وکلای خود و نیز از کانال‌های غیرمستقیم هشدارهایی دریافت کرده است.

رئیس کمیته نوبل نروژ در بیانیه‌ای اعلام کرد از گزارش‌های مربوط به تهدید جدی علیه جان نرگس محمدی “عمیقا نگران” شده است. نرگس محمدی گفته است که “به‌طور مستقیم و غیرمستقیم” از سوی مأموران رژیم به “حذف فیزیکی” تهدید شده است.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه‌ وله

در بیانیه آمده، پیام این تهدیدها روشن است؛ “امنیت نرگس محمدی در خطر است، مگر آنکه او هرگونه فعالیت عمومی در داخل ایران و نیز هرگونه کنش بین‌المللی یا حضور رسانه‌ای در حمایت از دموکراسی، حقوق بشر و آزادی بیان را کنار بگذارد.”

واتنه فریدنس می‌گوید کمیته نوبل نروژ از تهدیدها علیه نرگس محمدی و “همه شهروندان منتقد ایرانی عمیقاً نگران است و از مقام‌های مسئول می‌خواهد نه‌فقط جان آنان، بلکه آزادی بیان‌شان را نیز حفظ کنند.”

با شروع جنگ ۱۲ روزه اسرائیل و ایران، نرگس محمدی ضمن محکوم کردن جنگ همراه با چند تن دیگر از چهره‌های هنری و اجتماعی در شبکه‌های اجتماعی خواهان توقف غنی‌سازی و کناره‌گیری هیات حاکمه شد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

او همچنین از غم‌انگیز بودن ترک مجدد خانه‌اش، این‌بار “برای فرار از جنگ” خبر داد و از جمله نوشت: «این‌بار رها کردن سخت‌تر است. برای جنگ است. به امید دیدار دوباره. می‌دانم میلیون‌ها هم‌وطن‌مان برای فرار از جنگ، کشته‌شدن، وحشت و ترس، خانه‌هایشان را رها می‌کنند و به دلیل نبودنِ پناهگاه در شهرهایشان، به سایر شهرها پناه می‌برند. بیایید پناه هم باشیم.»

نرگس محمدی در گفت‌وگو با رسانه‌های خارجی نیز تاکید کرد که مطمئن است “جنگ هرگز دموکراسی، حقوق بشر یا آزادی به همراه نمی‌آورد”. او از سازمان ملل متحد خواست که با آنچه که “نقض‌فاحش و بی‌پروای حقوق بین‌الملل” می‌نامد، مقابله کند. محمدی پس از حمله اسرائیل به زندان اوین گزارش مشروحی درباره این حمله و پیامدهای آن برای زندانیان نوشت.

بیشتر بخوانید:گزارش اختصاصی دویچه‌وله از وضعیت وخیم زندانیان زندان اوین

مجموعه این موضع‌گیری‌ها او را در برابر موجی از اتهام، توهین و تهدید قرار داد؛ هم از سوی حکومت ایران، هم از سوی گروهی از مخالفان که رویای براندازی جمهوری اسلامی از طریق جنگ را داشتند و هم از سوی گروهی که او را متهم کردند با خواست کناره‌گیری هیات حاکمه “در کنار اسرائیل” ایستاده است.

نرگس محمدی سال‌ها است که علیه سرکوب، اعدام و برای صلح مبارزه می‌کند. او بارها بازداشت شده و نزدیک به یک دهه از عمر خود را در زندان گذرانده است.

پس از برقراری یک آتش‌بس شکننده میان ایران و اسرائیل، جمهوری اسلامی در اولین گام سرکوب مردم را شدیدتر از پیش دنبال کرد، دست به بازداشت‌های فله‌ای زد. شش نفر را اعدام کرد و حکم اعدام عده‌ای دیگر را در لوای “جاسوسی” برای اسرائیل صادر نمود. سازمان‌های حقوق بشری نسبت به وضع منتقدان و مخالفان در ایران در دوره پسا جنگ هشدار می‌دهند.